تاثير موسيقی بر جذب مشتری
29 دی 1396 1400-12-04 14:14تاثير موسيقی بر جذب مشتری
تاثير موسيقی بر جذب مشتری
قهوه و موسيقی
هر دو اعتياد آورند…
از زمانهای پیدایش کافی شاپ ها و رونق کار قهوه خانه ها، کافه دارها جهت جلب رضایت مشتری هایشان همواره به فکر موسیقی و یا اجرای زنده ی موسیقی در کافه ها بوده اند.
با پیشرفت تکنولوژی و هزینه های گزاف اجرای موسیقی زنده، کم کم این خودِ کافه دارها بودند که لباس دی جی مابانه برتن میکردند و به پخش موسیقی میپرداختند.
در گذشته ی دور در قهوه خانه های کشورمان، مرشدها به نقالی می پرداختند و تا قبل انقلاب نیز اجرای زنده موسیقی متداول شده بود. تا آنجا که به تکنولوژی پخش موسیقی از طریق گرامافون نائل شده بودیم. بعد از انقلاب و دگرگونی شرایط اجتماعی، فرهنگی و مذهبی جامعه، پخش موسیقی در مکانهای عمومی به فراموشی سپرده شد. ولی در سالهای اخیر و با رویکرد تازه ی دولت محترم این صنعت مهم نیز کم کم با قهوه آشتی کرد.
موسیقی باشد یا نباشد
آیا تاکنون در هتل و يا رستورانی پا گذاشته اید که موسیقی نداشته باشد؟ برای خود من اتفاق افتاده است. در چنین فضاهای عمومی که موسیقی پخش نمی شود، راحت نیستید. به طوری که حس میکنید تمام حواسها به شماست. و یا برعکس تمام حواس شما به اطراف است زیرا کوچکترین حرکتی در سالن حواس شما را پرت میکند.
پخش کردن آهنگ بصورت پس زمینه باعث میشود جو راحت تری برای مشتری پیش بیاید. جدای از این، تحقیقات بعمل آمده توسط دانشمندان دانشگاه هاروارد نشان داده که پخش موسیقی به میزان 18 درصد در تحمل فشار کاری پرسنل و به میزان 17 درصد به افزایش میزان فروش کمک میکند.
پخش موسیقی = فروش بیشتر
چه سبک موسیقی ای باید پخش شود؟
تحقیقات نشان داده که موسیقی هایی با صدای بلند و یا ریتم تند باعث افزایش گردش مشتری در مجموعه خواهد شد.
(مثال: در رستوران میزها سریع خالی و پر میشوند)
و موسیقی های با ریتم کند و یا ملایم باعث افزایش هزینه های فردی مشتری میشود.
(مثال: در کافی شاپ مشتری بصورت متوالی سفارش میدهد)
علت هم اینجاست که موسیقی با صدای بلند و یا ریتم تند باعث تحریک شدن انسان در خوردن میگردد و بالطبع مشتری غذایش را سریعتر تمام میکند. به همین علت موسیقی با ریتم کند و یا ملایم باعث میشود مشتری نوشیدنی اش را به آرامی بنوشد و برای تجربه ی دوباره سفارش مجدد نیز میدهد
پخش موسیقی مناسب با طیف مشتری = فروش بیشتر
موسیقی و طراحی معماری
مهمترین رکن در انتخاب موسیقی تناسب آن با فضای مجموعه ی شماست. بطور مثال در کافی شاپی با دیزاین سنتی نمیتوان آهنگ راک متال (Rock Metal) شنید به دوعلت: نخست اینکه حال و هوای کافه با آن سبک از موسیقی مرتبط نیست دوم اینکه طیف مشتری هایی که به این نوع از کافه جذب میشوند اینگونه موسیقی ها را نمی پسندند.
این مقاله را نیز بخوانید : میخواهم کافی شاپ تاسیس کنم
موسیقی باکلام یا بی کلام
شاید ترجیح همه بر روی آهنگهای باکلام باشد ولی جالب است که بدانید انتخاب با کلام و یا بی کلام بودن موسیقی نیز به فضای محل کار شما بستگی دارد. در فضاهایی که از اکثرا رنگهای روشن استفاده شده موسیقی های بی کلام توصیه میشود و در فضاهایی که در معماری از رنگهای گرم و تیره تر استفاده شده موسیقی های باکلام تاثیر بهتری بر میزان فروش دارد. به همین علت است که در اتاق انتظار مطب دکترها و یا لابی هتل ها که غالبا رنگهای روشن کار شده از موسیقی های بی کلام استفاده میشود.
موسیقی مناسب با فضا = فروش بیشتر
چگونه همه را راضی نگه داریم؟
کار ما در اصل مخلوطی از فروشندگی و مهمان نوازی است . مهمان نوازی که در خون ما ایرانیان جریان دارد لذا اکثر تمرکز ما بر روی فروش می باشد. بعنوان مثال یک کافی شاپ معمولا ظهرها خلوت است و یک نوع موسیقی با ریتم آرام پخش می شود و یا اصلا پخش نمیشود ولی زمانیکه رو به ساعات شلوغی می رود و نشاطِ جریان مشتری ها فضای کافه را در بر میگیرد، موسیقی با ریتم شاد میتواند این تغییر جو را پاسخگو باشد. یعنی در ساعات شلوغی کافه، آهنگ های شاد بهتر است تا این حس را به پرسنل نیز القا کند که زمان پویایی در کار است نه تنبلی.
و یا برعکس در یک هایپر مارکت که در ساعات شلوغی آن اکثر طیف مشتری ها مادران خانه دار بهمراه فرزندانشان هستند، جهت تمدد اعصاب، موسیقی های آرام پیشنهاد می شود این مهم نیز به صندوقدار (که کاری روتین دارد) جهت تمرکز بالا و دقت بیشتر، کمک می کند.
بعنوان مثال:خاطر نشان میشوم که تند یا کند بودن ریتم موسیقی به زمان طول روز و شیوه ی مدیریت فروش، بستگی دارد
رابطه طیف مشتری ها و نوع موسیقی
شاید برایتان جالب باشد که در کشور ما باتوجه به پراکندگی فرهنگ و رسوم هر منطقه هر طیف از مردم گونه ای خاص از موسیقی را مطالبه می کنند. لذا طرف سخن بنده با آن طیف مشتریانی است که در شهرهای بزرگ سکونت دارند.
در محیط کافه و یا فست فودها معمولا نوجوانان و جوانان زیر 25 سال (به ترتیب) علاقه مند به شنیدن سبک دیپ هاوس، راک، رپ و هر تیپ موسیقی ای که غیرمجاز و یا بعضا با محیط جامعه همگونی نداشته باشد.
افراد 25 تا 40 سال (به ترتیب) پاپ، سنتی، راک و دیپ
افراد 40 سال به بالا (به ترتیب) سنتی، پاپ و جاز
جالب است بدانیدکه
در فضاهای عمومی، دختران و پسران جوان به موسیقی هایی با ریتم شاد، مردان به موسیقی هایی با ریتم تند (گیتار، سازهای کوبه ای) و زنان به موسیقی های آرام (پیانو، ویولن) روی مثبت نشان خواهند داد.
حرف آخر
به یاد داشته باشید سلیقه ی موسیقیایی خود را به خورد مشتری ندهید. از طریق همگن کردن موسیقی با فضای مجموعه، خاطره ای ماندنی برای مشتریان خود ترسیم کنید.
منابع:
http://www.eurojournals.com/ibba_9_05.pdf
Clare Caldwell, Sally A. Hibbert (1999), “Play that one again, the effect of music tempo on consumer behaviour in a restaurant.
نظر (4)
Arash
عالی بود ، ممنون از زحمات شما ❤🌹🌹
حسین میرمحمدی
فدای شما
احمد
متاسفانه به دلیل نداشتن این حجم از آگاهی و این اطلاعاتی که شما مطرح فرمودید بیشتر کافی شاپ ها با توجه سلایق فردی باریستا یا مدیریت پلی لیست انتخاب میکنند به طور مثال کافی شاپی که فضا و سبک معماری کمی سنتی هستش چه دلیلی بر پخش موزیک سبک هاوس یا موزیک ترکی دارد؟
استفاده از موزیک های تک نوازی هنگ درام یا ویلون کمی سبک تلفیقی موسیقی اصیل ایرانی و کلاسیک غربی بسیار هم با فضا و محیط کافه همخونی دارد و هم به ارامش پرسنل منجر میشه و هم به طور قطع مشتری ها خوازن بین موسیقی و محیط رو درک خواهند کرد، اما متاسفانه اگر این موضوع به باریستا یا مدیریت گفته بشه اونم از طرف مشتری یا پرسنل زیر دست مورد انتقاد واقع میشن کاش کمی هم به این موضوعات اهمیت بیشتری داده باشه و آگاهی نسبت به دیگر ابعاد و جنبه ها بیشتر بشه و چقدر لذت بردم از این مقاله شما
🙏
حسین میرمحمدی
دقیقا با نظر شما موافقم
البته محدودیت های قانونی برای کافه ها نیز مزید بر علت میشه تا در انتخاب موسیقی خوب محدود بشن.
ولی تنها با کمی ذوق و سلیقه هنری مطمئنا به این مهم خواهیم رسید.